Tüllszoknya készítése

Tüllszoknya készítését osztom most meg Veletek, ezt (így) leginkább kislányoknak készíthetjük, mert nincsen benne húzózár.

Kellékek:

  • bélés vagy valamilyen vékonyabb selyem (1x a hossza) 150 cm széles anyagból
  • tüll (2x a hossza, de ez lehet többis, ha több rétegben szeretnéd a tüllt rá) 3m széles puha tüllből
  • gumi(derékbőséghez mérten) szélessége attól függ milyet szeretnél, 2-4cm
  • 10centi selyem, ha esetleg bélést vettél, mert kell az övnek is anyag

Méreteket nem írtam, mert ez egyéni, hogy ki milyen hosszú tüllszoknyácskát készít. (Ha nagyon picikét, pár évesnek valót, akkor az anyag bőségéből is elvehettek, akkor elég a 150cm széles anyag fele és a tüll fele is.) A lényeg, hogy ha lemértétek a hosszt, ahoz adjatok még kb. 2 centit az eldolgozásokhoz. Tüllnél én 2réteggel készítettem, de nyilván lehet 3-4 réteg is… Ha megvan a szoknyahossz, kell még nekünk egy derék és egy csípőbőség.

A derékbőség a gumihoz kell, a csípőbőség pedig az övpánt hosszához(bőség+5 centi, hogy kényelmesen fel tudja majd húzni)

Az alkatrészek: lesz egy selyem sáv, kettő(vagy ahány réteget szeretnél)tüll sáv és egy öv, szóval nagy szabást nem igényel 🙂 Az övpánt szélesség a gumi szélességétől függ, ez kb 2x a gumi szélessége, plusz 3cm az elhajtásokhoz.

Ha ezek megvannak, varrd össze a selyem két oldalát, tisztázd el, kétszer 1centisen visszahajtva szegd fel az alját, végül felezd és negyedeld el a derékbőséget.

Tüll: ennek is varrd össze az oldalát, majd tűzd össze biztosítótűvel a két réteget és szintén felezd, negyedeld el őket.

Ezután állítsd a gépet nagy öltésre a behúzáshoz és kétszer talpszélesen menj végig a derékvonalon, a selymen és a tüllön is. Fogd meg a felső szálakat és húzd be a kívánt bőségre(csípő+5cm)

Öv: ha leszabtad a csípőbőség + 5centi + varrásszélesség(2cm) jöhet az összevarrás. Ezt úgy tedd, hogy hagyj ki egy kis nyílást a gumi befűzéséhez!

Ezt követően jöhet az összetűzése az övnek a selyemnek és a tüllnek… a selyem fonákoldalára tűzd fel az övet gombostűvel, a felezéseket és negyedeléseket illesztve, majd jöhet a selyemre a tüll is. Varrd össze őket. Az övnél figyelj, hogy a luk, ahol majd a gumit fűzöd be, belülre kerüljön! Ha ez megvan, vasald fel az övet és hajtsd át a színoldalára, majd 1 centit behajtva tűzd vissza gombostűvel a felvarrás vonalába és gépeld meg.

Végül fűzd be a gumit, varrd össze a végét és kész is 🙂

A videó gyorsított felvétellel van(hang nélkül), de a leírás és a videó segítségével menni fog! Ha elakadnál, kérdezz nyugodtan!

Ha felnőtt méretben szeretnéd, akkor csinálhatod cipzárral és fix övvel.

Kellemes alkotást!

Szeretettel:

Szilvi

Ha tetszett, oszd meg! Hátha más is szívesen elkészítené!

0 válaszok

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Kérdésed van? Tedd fel bátran!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük