Kötény készítése

Kötény készítése lépésről – lépésre

Hugom kívánságát teljesítem ezzel a kis köténnyel, aztán arra gondoltam, hogy akkor megmutatom nektek is, hogyan készül el ez a kis kötényke.
Én a kapott anyagból dolgoztam, ez valami rugalmas pamut anyag volt, de ti dolgozzatok inkább valami szép mintás vagy egyszínű vékonyabb pamut vászonból. Ehez a kötényhez 140cm széles anyagból kb. 70 centit használtam fel. Más méretekhez (pl.hosszabb kötény esetén) több anyagra lesz szükség.

Kiszabandó alkatrészek és hozzávalók:

  • 50cm x 102cm (szoknya rész)
  • 30cm x 30cm (felső rész)
  • 8cm x 140cm (öv)
  • 5cm x140cm (amit félbe kell majd vágni, ez lesz a nyakánál a megkötő)
  • 140 cm madeira csipke, tetszőleges szélességben (de ez el is hagyható, ha valaki nem szeretne rátenni)

Szeretek kockás lapon dolgozni, könnyen fel lehet rajzolni a szabásmintákat, így segítségünkre lehet abban, hogy mennyi anyagra lesz szükségünk. (2kocka= 10cm) De most azért készítettem, hogy lásd, hogyan terítsd ki az anyagot, melyik alkatrész hova kerüljün… Minimális anyagunk maradt, de nekem ugye adott volt a mennyiség…

Szabás után, először a csipke felvarrással kezdünk. A felső résznél az anyag fonák oldalára illesztjük a csipke színoldalát, majd 1 centi szélesen összevarrjuk. Megfordítjuk az anyagot és a csipkén elhajtjuk az alap anyagot és a fonák oldalán megtűzzük miliméteresen… (a kis videó majd segít) ezután a színére fordítjuk a csipkét és 1 centisen visszatűzzük.

A szoknya részen kicsit másképp fog működni, ott a színt színnel összefektetjük az anyagot és a csipkét, 1 centi szélesen összevarrjuk. A szélét ellockoljuk, interlock hiányában cikcakk öltéssel is végigfuthatunk a szélén, hogy ne foszlódjon. Majd a csipkét visszahajtjuk és szintén visszatűzzük, itt elég miliméter szélesen.

Ezután előkészítjük az övet és a megkötőket. A mekötőt félbehajtjuk és talpszélesen (0,5cm) összevarrjuk és kifordítjuk, majd megvasaljuk. Az öv egy kicsit trükkösebb, a felét jelöljük meg és mérjünk fel 25-25 centit jobbra és balra is, idáig kell majd összevarrni a végétől és a közép rész szabadon marad, mert ide kerül majd a kötény. Ezt is összevarrjuk 1cm szélesen, a varrás végén csípjük be az anyagot, (ide fogjuk illeszteni majd a kötényt) fordítsuk ki és vasaljuk meg.

Következik a felsőrész… két oldalát eltisztázzuk, és visszaszegjük, 1 centit visszahajtva, gép hiányában cikcak varrással is beszeghetjük. Majd felvarrjuk a pántokat. A szoknya részén is elvégezzük ezt a műveletet. Csippentsük meg vagy jelöljük meg valamivel a derék részek közepét. Majd követketik ezek behúzása. Ilyenkor át kell állítani az öltés nagyságot maximumra és talpszélesen, majd a varrattól 1 centire végig megyünk a derekán. A felső szálat meghúzva óvatosan behúzzuk a felső részt 20 centi szélesere, az alsót 50 centi szélesre.

Jöhet az összeállítás! Illesszük össze a középpontokat, gombostűzzük össze őket, majd a szoknya színe felöli oldara illesszük rá az öv részt is. Ezt is rögzítsük gombostűvel, majd óvatosan tegyük a gép alá és varrjuk végig 1 centi szélesen. Visszafordítjuk az övet, a fonák oldalon pedig visszahajtjuk úgy a varrásszélességet, hogy egy kicsit túl lógjon a korábbi varraton, mert így akkor mikor a szinén tűzzük a felvarrás mellett, összefogja majd az anyagokat. Ha ez megvan húzzuk ki a látható szálakat, amivel behúztuk a derekukat, vasaljuk meg kicsit és készen is vagyunk! 🙂

Középpontok illesztése


Felső rész rögzítése a szoknya részéhez


Öv illesztése


Öv felvarrása


Öv a színoldaláról


Öv a fonákoldaláról

Íme a kis kötényke 🙂

És a videó 🙂

Szeretettel: Szilvi

0 válaszok

Szólj hozzá a bejegyzéshez! Érdekel a véleményed!

Kérdésed van? Tedd fel bátran!
A "Hozzászólás küldése" gombra kattintással elfogadod az Adatkezelési tájékoztatót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük